En lysande start

07 april 2024 § 5 kommentarer

År 2024 har startat lysande, både bokstavligt och bildligt – jag menar då fotomässigt eftersom nuläge och framtidsutsikter i omvärlden är allt annat än lysande. Jag skall dock inte fördjupa mig i det eländet här…

Jag får nog gå tillbaka 10-15 år för att minnas ett första kvartal som har haft så bra förhållanden för fågel och skogsfoto som det har varit i år. Snö, kyla, sol och gråväder har växlat fram och tillbaka och glädjande nog har jag lyckats pricka in många dagar med fina förhållanden för antingen fotografering av ”mina” små fåglar eller fotovandringar i skogen. När jag inte kommit ut i skogen har som vanligt katterna fått agera modeller. Den här gången är det bilder på samtliga fem katter i familjen. Kan du se skillnad på dem och vet du till och med vad de heter?

Huruvida bilderna är i paritet med rubriken eller ej är upp till betraktaren att bedöma. För transparensens skull kan det dock vara på plats med en deklaration: Mina bilder är i regel inte rent dokumentära och det är inte heller min mening. Om du skulle stå vid exakt samma plats vid fototillfället skulle du se något helt annat. När det gäller fågelbilderna bör det vara uppenbart, framförallt p.g.a. det korta skärpedjupet. Mina skogbilder är i regel dubbelexponeringar och underexponerade eftersom det ger det mjuka och mörka uttryck jag är ute efter. För samtliga bilder gäller dock att de huvudsakligen är gjorda i fält med kameran och därefter justerade i datorn med vad jag tror de flesta naturfotografer anser vara ”normal” bildbehandling. Bortsett från tekniken att lägga samman två eller fler bilder tagna vid samma tillfälle för att få en större bildfil (bild 1, 7, 8,13, 17,18), är inga element i bilderna borttagna eller tillagda vare sig från andra bilder eller med generativ artificiell intelligens.   

Ny väntar ett par intensiva månader i naturen. Vi får se vad jag kommer att fokusera på… 😊

Årsavslut 2023

04 januari 2024 § 10 kommentarer

Fotomässigt blev det en bra avslutning på året 2023. I början av december kom snön och den stannade kvar i skogen under stora delar av månaden, vilket innebar att jag nästan uteslutande ägnade mig åt fågelfotografering. Dagen innan nyårsafton hade dock snön försvunnit så jag gav fåglarna ledigt och tog en rundtur i den gröna vinterskogen. Nu är snön tillbaka och det är kallt, så det blir nog en hel del fågelfoto framöver på det nya året.

En liten deklaration om bilderna kan vara på sin plats. Flera av bilderna (6, 7, 9, 10, 11, 12) är gjorda med Brenizer-metoden som jag beskrivit i tidigare inlägg. Jag har också i några fall ändrat vitbalansen i kameran för att få det uttryck jag ville ha, t.ex. i den första bilden ställde jag in kameran för att få en betydligt varmare färgskala och i bild 9 gjorde jag tvärtom och förstärkte det blåa ljuset som rådde vid fototillfället. Jag jobbar också ofta med kraftig underexponering för att göra bilden betydligt mörkare än det var vid fototillfället. Allt detta går ju att göra i datorn i efterhand, men jag föredrar att så mycket som möjligt att utnyttja de möjligheter som finns i kameran.

Bilderna ses bäst i sitt rätta format, så klicka gärna in i galleriet. 🙂

Novemberleverans

01 december 2023 § 2 kommentarer

Min favoritmånad har levererat. Kanske inte den bästa genom tiderna rent fotomässigt, men väl upplevelsemässigt. Det har blivit många vandringar med kameran i Risvedens skogar. Jag har utforskat flera nya områden inklusive de delar av naturreservaten jag inte besökt tidigare. Tyvärr kan jag konstatera det mesta utanför naturreservaten som jag gått i består av tät snårig ungskog eller gallrad skog, vilket inte är speciellt intressant för mig. De många kalhyggena har jag undvikit.

Naturreservaten och områden klassade som nyckelbiotoper innehåller dock pärlor och jag är övertygad det finns mer för mig att upptäcka. Fotomässigt har jag det blivit mycket mossiga miljöer, grästuvor med höstfärger och inte minst sumpskogar och andra blöta miljöer, vilket framgår av bildurvalet.

I slutet av månaden kom kylan och till och med lite snö, så jag passade på att lägga ut fågelmaten. Galleriet innehåller några smakprov från de första sittningarna. Det kommer mer senare.

Självklart har jag fotograferat katterna också, så galleriet avslutas med höstkatter fotograferade hemma i trädgården.

Som alltid, klicka in i galleriet för att se bilderna i rätt format och lämna gärna en rad så blir jag glad. 😊

Bästa tiden på året?

20 oktober 2023 § 10 kommentarer

September och oktober är fina månader, men november är min favorit. Därför är jag inte ledsen för att det inte blivit så mycket fotograferande de senaste två månaderna. Det har varit mycket annat…

Efter att jag gjorde mitt förra inlägg här stannade vi kvar ett par veckor till i sommarstugan i Halland. Så det blev ytterligare några skogsturer i Åkulla bokskogsdistrikt. Hittade några nya sköna miljöer som skall återbesökas nästa år. En trevlig överraskning var mötet med en silkeshäger. Jag såg den i ögonvrån av en slump och lyckades smyga mig hyfsat nära. Jag är ingen artjägare men det var fascinerande att följa denna graciösa fågel smyga runt i den fina miljön. Jag kunde konstatera att den är en duktig jägare, trots sitt usla kamouflage. I september blev det också en fototur till Risveden, där jag utforskade områden som jag inte besökt på flera år. Det blev väl inga fotografiska stordåd, men det var skönt att återigen lufta kameran i min ”hemmaskog”.

Oktober började med ett besök hos Huskvarna fotoklubb, där jag höll en ny bildvisning som jag jobbat med de senaste månaderna. Jag fick mycket gott gensvar av trevliga fotografer i denna anrika klubb som i år fyller imponerande 80 år.

Höjdpunkten var årets höstmöte i Naturfotograferna, som i år hölls tillsammans med norska och finska kollegor i Dovre, Norge. Det var på alla sätt ett kanonarrangemang, som också bjöd på mycket tid ute i fält med fotografering i storslagna fjällmiljöer och inte minst myskoxar. Världen behöver ju egentligen inte fler bilder på myskoxar, men jag kan inte låta bli att bli att lägga ut några av dem jag fick med mig hem. Det var ju ändå första gången jag fick möta dessa urtidsdjur.

Förra helgen var det fotofestival i Eslöv, där Photonatura hade en utställning där jag deltog med några bilder. Det var första gången jag deltog på denna festival. Ett mycket bra arrangemang, med fina föredrag och utställningar och jag hoppas kunna återkomma nästa år. Nu ser jag fram mot Vårgårda fotofestival som närmar sig.

Som alltid, klicka in i galleriet för att se bilderna i rätt format och lämna gärna en rad så blir jag glad. 😊

Sommaren 2023

23 augusti 2023 § 4 kommentarer

Det börjar sakta dra sig mot höst, vilket är glädjande för naturfotografen i mig. Årets sommar var väl ingen höjdare naturfotomässigt. Det började med värmebölja och sol från blå himmel i juni. Inspirationen för naturfoto infann sig inte riktigt och bortsett från några resultatlösa försök på rådjur och fasan orkade jag inte ta tillvara på tidiga morgnar med fina förhållanden. I juli kom blåsten och regnskurarna, vilket inte heller lockade mig att fotografera naturen bortsett från någon enstaka tur till havet eller skogen. I början av augusti kom Hans med allt vad det innebar, men som dock hade fördelen att det efteråt blev drag i vattendragen och blött i markerna. När vädret nu ”normaliserats” så har det varit fina förhållanden för skogsfoto och inspirationen är åter på topp.

Trots ovanstående har kameran gått varm hela sommaren. Jag har nämligen ägnat mig åt den ädla konsten kattfoto. Våra två ynglingar Hedda och Igor och ibland även surrogatmamman Märta, följer gärna med på promenad i den fina skogsdungen som omgärdar sommarstugan här i Halland. Ofta har kameran fått följa med och jag har försökt fånga de små i den fina miljön. Inte helt lätt alltid eftersom de mestadels är i rörelse, oftast bort från fotografen.

De senaste veckorna har som sagt bjudit på fina förhållanden. Det har blivit en hel del turer i skogarna runt Åkulla här i Halland. Förutom att fotografera de fina bokskogarna har jag fortsatt mitt projekt ”Det andra Åkulla”. Det går ut på att skildra, på mitt sätt, alla de fina miljöer som finns i området om man ser bortom de välkända stigarna och bokskogarna. Arbetsmetoden är kartstudier och långa vandringar med kameran i områden som jag tror kan innehålla intressanta miljöer att fotografera. Tidigare smakprov från projektet finns samlade i av kollektionerna på min hemsida https://www.jukkalausmaa.se/det-andra-akulla/.

Det blir många och varierande bilder i detta inlägg; hav, olika skogsmiljöer, ett par självporträtt (!), en hare och inte minst en hel del katter. (En viss reservation dock: Bilderna är redigerade på en laptop utan färgstyrd skärm, så jag ber om ursäkt om färgerna är grälla).

Välkommen in i galleriet för att se bilderna i rätt format och lämna gärna en rad så blir jag glad. 😊

Ny hemsida

19 maj 2023 § 2 kommentarer

Jag har äntligen tagit mig samman och gjort en hemsida. Bloggen kommer att finnas kvar här och jag kommer att göra regelbundna inlägg. Hemsidans främsta syfte är att visa några av mina bilder på ett mer överskådligt sätt och den innehåller flera hundra bilder i nio bildgallerier som kommer att uppdateras lite då och då. Välkommen att titta in!

Låt mig veta i kommentarsfältet om det finns något på hemsidan som inte verkar fungera som det skall. 🙂

Tjäderspel

27 april 2023 § 2 kommentarer

Tänkte sammanfatta året tjäderlek. Det blev fyra nätter i gömslet. Jag hade egentligen tänkt några till men fick problem med bilen så det blev inget med det. Tjädertuppar fanns på plats, men liksom tidigare år har jag inte lyckats lura ut var huvudspelplatsen är. Jag börjar bli tveksam om det ens finns någon sådan på det stället jag varit de senaste åren, eftersom jag endast sett någon enstaka höna och det är aktivitet lite här och var. Nåja, några bilder blev det i år. Det är en mäktig upplevelse att se dessa magnifika skogsfåglar och alltid en spännande att tillbringa kväll, natt och morgon i vildmarken den här tiden på året. Så det blir nya försök nästa år.

Bilderna bör klickas upp för att ses i rätt storlek och lämna gärna en rad så blir jag glad. Jag återkommer om en månad eller så. 🙂

Små och stora fåglar, lite skog och katter

14 april 2023 § 7 kommentarer

De senaste månaderna har inneburit spridda skurar vad gäller fotograferandet. Vädret har bitvis varit ganska uselt, åtminstone på helgerna. Eller är det bara jag som inbillar mig att de vädermässigt fina fotodagarna nästan alltid tycks infinna sig på vardagar?

Småfågelfotot vid matningen tog slut ovanligt tidigt i år, eftersom sista helgen i februari ägnades åt örnfoto och efterföljande helger gick bort. Förra årets försök med örnfoto i gömsle i Färnebofjärden gav inget resultat, men i år fanns det gott om örn och även om vi hade hoppats på snöfall så var det helt okej väderförhållanden. Det blir lätt mycket fågel på pinne när man sitter i gömsle vid åtel, så efter att ha tagit de vanliga porträtten försökte jag variera mig med lite olika slutartider och svartvitt. Passade också på att träna på flygande fågel, där jag fortfarande har en del att lära. Resultaten blev väl inte i toppklass, men det var kul och jag har goda förhoppningar om att det kommer att bli bättre nästa gång.

I mars blev det några skogsturer, dock utan något större fokus på foto eftersom jag mest utforskat gamla och nya områden, samt letat efter tjäderspillning. Förra helgen tjuvstartade jag tjäderfotot och fick glädjande nog besök av en tupp som gick och spanade av området framför mitt gömsle. Han bjöd dock inte på något spelande men poserade fint. Jag ser nu fram mot vad de närmaste veckorna kommer att bjuda på i tjäderväg.

Senaste veckan har det också blivit ett par besök i Lärjedalen. Fågellivet verkar inte kommit igång riktigt ordentligt ännu, men jag kunde konstatera att bäver finns på plats. Som alltid har katterna fått agera modeller i trädgården när fotosuget varit stort och jag inte kommit mig ut i naturen. 😊

Våren närmar sig

18 februari 2023 § 6 kommentarer

Det är fortfarande februari, men det känns som vår i luften. När jag skriver detta är det närmare 10 plusgrader och solen värmer från en klarblå himmel. Inte riktigt min typ av fotoväder, så jag passar på att summera den senaste tidens fotografering.

Fotoåret har börjat riktigt bra med varierande väder och ljusförhållanden. Glädjande nog har jag också haft turen att pricka in några snödagar. Som det brukar vara vid den här tiden på året har det mest varit fågelfoto i skogen. Under en paus med snötäckta marker hann jag också med att fotografera lite vintergrön skog vilket var ett välkommet avbrott från att sitta vid matningen.

Det blir nog ytterligare några sessioner vid fågelmatningen, men sedan kommer andra motiv och projekt att ta vid. Rapport om detta kommer i nästa inlägg om någon månad eller två.

Som alltid så ses bilderna bäst på dator och genom att klicka in sig i galleriet.  Ha en fin vårvinter! 🙂

Årsavslut 2022

03 januari 2023 § 3 kommentarer

Det blev en bra avslutning på, det till stora delar dåliga, året 2022. Det hade kommit snö redan i november men den försvann ganska snabbt. Efter en mörk första vecka i december kom snön tillbaka för några dagar och det blev en hel del bilder på fåglar i snölandskap. En trevlig överraskning var att nötskrikan vågade sig fram till matningen trots att jag var på plats (jag satt visserligen en bit bort från maten bakom en gran). Jag hann med några sittningar medan snön låg innan det blev barmark igen. Med undantag för några enstaka korta solglimtar har det varit mulet och grått, vilket återspeglas i att det blivit många mörka bilder med blåtoner, oavsett snö eller inte.

Jag har fortsatt jobba en del med Brenizer-metoden, där jag tar en liggande bild med fågeln och därefter gradvis vrider kameran uppåt och tar ytterligare 2-3 bilder med samma exponering och fokusavstånd. När jag sedan sätter ihop dem som ett panorama får jag en stående bild. Detta är en vanlig metod för att ta liggande landskapspanorama, men i motsats till en landskapsbild (där allt är skarpt) blir resultatet i detta fall en bild där i stort sett allt utom fågeln består av skön oskärpa. Några av de stående bilderna (4,5 och 10) jag lägger upp denna gång är gjorda med denna metod.

Nu hoppas jag på lite kyla och snö framöver eller åtminstone lite mer ljus så att det blir lite mer variation på fågelbilderna. Men om det inte blir så kommer jag nog att ägna lite tid åt skogsfoto också de under kommande månaderna. Samt naturligtvis kattfoto de gånger jag inte kommer ut i skogen.

Återkommer med en ny rapport här när våren börjar närma sig och önskar alla en fin start på 2023. 😊

  • Mest lästa inlägg

  • Kalender

    maj 2024
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Kategorier

  • Arkiv

    • 107 475 besök