Gott slut

01 januari 2022 § 10 kommentarer

Året avslutades på bästa sätt med fågelfoto för hela slanten. I början av december kom snön och kylan men den är nu åter borta. Det har ändå varit fina och varierande förhållanden med, förutom snö, även några dagar med glittrande sol och stämningsfull dimma.

Jag har experimenterat, dels med kraftigt underexponerade bilder i hårt motljus, dels med Brenizer metoden (https://en.wikipedia.org/wiki/Brenizer_Method).  Den senare innebär att man sätter ihop bilder i sidled eller höjdled för att få en större bildfil. I stort sett är det detsamma som att sätta ihop panorama vid landskapsfoto, fast här jobbar man med bilder som har ett kort skärpedjup. Exempelvis så tar jag tre liggande bilder och sätter ihop dem i höjdled. Den resulterande bildfilen blir typiskt 80-100 MP och kan således skrivas ut mycket stort och med bibehållna detaljer i fågeln även fast den är liten i bild. Tyvärr fungerar panoramafunktionen i Lightroom och Photoshop dåligt för bilder som domineras av oskärpa så jag sätter ihop dem manuellt i PS. Det tar lite tid, men jag har fått till ett ok arbetsflöde för det.

Nog med teknik, här kommer bilder. Lämna gärna en rad så blir jag glad. 😊

Taggad: , , , , , ,

§ 10 svar till Gott slut

 • Hans Wikström skriver:

  Jag gillar verkligen resultatet, där mesarna nästan blir underordnade huvudmotivet som är den fantasieggande bakgrunden. Och ändå får du en skarp fågel, perfekt att dra upp i storformat på vägg. Ett lyckat experiment.

 • Inger Palo skriver:

  Det var intressant att läsa om metoden du använder! Det måste jag försöka mig på också om resultatet då skulle kunna komma i närheten av dina bilder. En bit slog måste ju till förstås, och en fågel. Fantasieggande bakgrunder till de skarpa fåglarna blir till en väldigt fin kombination. Bild nr 2 blir (en av flera) favoriten. Så inspirerande!

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack så mycket Inger,
   Brenizermetoden funkar ju för det mesta men att använda den för fåglar är inte så vanligt vad jag har sett. Den används mycket för porträtt och bröllopsfoton. Det är bara att köra igång och börja öva. 🙂
   Mvh / Jukka

 • Camilla Noresson skriver:

  Intressant 😊
  Och superfint resultat.
  Lyckade experiment i bästa Jukka stil 😊
  Ska bli kul följa.

 • Anders Geidemark skriver:

  Du är ett lysande föredöme på vad envetet arbete under många år inom en snäv bildstil ger: Bilder i Världsklass!!

  • jukkalausmaa skriver:

   Åååh vad glad jag blir Anders, särskilt när jag får så fina ord från dig som är ett stort föredöme för mig, både som naturfotograf och person.
   Mvh / Jukka

 • Christer K skriver:

  Länge sedan jag var in här och lämnade kommentar, inte blev jag besviken. Härliga bilder med fotografens unika tummavtryck i bilderna. Kan bara hålla med Anders G kommentar som sammanfattar bilderna väl.

  /Christer K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Gott slutJukkas Blogg.

Meta

%d bloggare gillar detta: