Sump och mossor
29 maj 2021 § 6 kommentarer
Maj månad blev inte riktigt som jag förväntat mig. Planen var att fokusera på fåglar i vatten och en och annan bäver. Jag har dock inte lyckats pricka in de få morgnar som det varit vindstilla och dimma. Det har istället varit en ovanligt regnig och blåsig majmånad, vilket passat utmärkt för skogsfoto. Jag har därför lagt den mesta tiden på att utforska Färdsleskogen, ett för mig nytt naturreservat i Risveden. Eftersom Färdsleskogen till stora delar består av äldre granskog på fuktig mark och fina sumpskogspartier, har det blivit några mycket blöta dagar i duggregnet.
Jag är mycket förtjust i sumpskogar. Dessa biotoper håller ofta mycket höga biologiska värden, dels på grund av sina speciella hydrologiska och ljusförhållanden, dels för att de sällan utsatts för modernt skogsbruk. Samtidigt kan jag förstå att sumpskogar inte tilltalar alla, eftersom de är röriga och svåra att ta sig fram i. Mångfalden av visuella, doft- och hörselintryck jag upplever i dessa miljöer, liksom utmaningen i att försöka förmedla något av detta i bild, tilltalar mig dock väldigt mycket. Det blir således mest röriga bilder från sumpskogen i detta inlägg. Jag lägger in några mossiga bilder också som visar hur fint det är i Färdsleskogen och anslutande Slereboåns dalgång. Förhoppningsvis kan bilderna inspirera någon att leta upp närmaste sumpskog, ta på höga stövlar och ge sig ut på en träskvandring, eller att åtminstone besöka en gammelskog. 🙂










Fina bilder 👍
Tack så mycket / Kiitos! 😊
Röran i sumpskog och småträsk är så inspirerande. Utmanar verkligen vårt fyrkantiga tänkande. På bild 8 och 9 ser det ut som några av skogens beskyddare visade sig för dig.
Tack så mycket Hans! Kul att du också ser trollen. 😊
Så vackert och så grönt skönt. Jag kan riktigt höra trollens viskningar och känna deras närhet.
Tack så mycket för dina fina rader Susanne. 😊
/Jukka