Norra Dalarna

12 maj 2013 § 13 kommentarer

Årets vårtur gick till norra Dalarna tillsammans med Johannes Glännman. Ursprungsplanen var Fulufjäll eller Drevfjällen, men snöläget tillät tyvärr inte detta. Istället blev det, liksom förra året, Våmhuskölens naturreservat. Även i år fanns en hel del snö, men mest på nordsluttningar och i skogen. Myrarna var i stort sett snöfria och flertalet vatten var åtminstone delvis isfria. Första dagen gick vi ut i regn och kyla, hittade en hyfsad tältplats och fick upp våra tält  i god tid innan det blev mörkt. Därefter blev vädret idealiskt, med vartannat sol och moln och behagliga temperaturer. Den dagliga rutinen bestod av att utnyttja tidiga morgnar för fotografi. Efter några timmars sömn ägnades sedan dagarna åt att utforska området runtomkring och inte minst åt att slappa i solskenet, tjôta och njuta av fågellivet runt tältplatsen. När sedan solen började sjunka var det dags för fotografering igen. Så höll det på i fyra dagar, innan vädret försämrades och det blev dags att åka hem igen.

För mig innebär denna typ av långturer i första hand härliga naturupplevelser, total avkoppling och ett fint sätt att ladda batterierna. När detta sedan går att kombinera med favoritsysselsättningen naturfotografi blir det hela ännu bättre. Det är dock inte så ofta dessa turer resulterar i de bästa bilderna. Åtminstone är det så för mig, eftersom jag behöver lära känna ett område mycket väl för att kunna få till de bilder jag verkligen känner för. I och med att detta var det andra besöket i Våmhuskölen fick jag dock med mig en hel del bilder jag själv gillar och jag visar sex av dem nedan. Titta gärna också på bloggen Norra Dalarnas Vildmarker, där det finns ytterligare bilder.

Den första bilden är en rent dokumentär bild som visar det fantastiska myrlandskapet fotograferat en fin vårkväll. De för mig intressantaste miljöerna fanns dock vid kanten till myrarna; den döda granskogen vid bäcken som rann bredvid vår tältplats, de snirkliga torrakorna intill ”vår” skogsdunge, samt den lilla bäcken där bävern för länge sedan lämnat sina spår. Trots det fina fågellivet – vi såg totalt 27 arter – blev det inte så många fågelbilder. Knipan fotograferades en tidig morgon vid en vacker tjärn. Tranan smög jag efter under ca en timme, tills rätt fotoläge äntligen dök  upp.

Sammanfattningsvis så var det en fantastiskt fin tur och jag tackar Johannes för trevligt sällskap.

_DSC8323_1000px

Vårkväll på myren (Våmhuskölens naturreservat, 5 maj 2013)
D800, 24 mm tilt/shift, cp-filter

_DSC8302_1000px

Torrakorna (Våmhuskölens naturreservat, 5 maj 2013)
D800, 35 mm, cp-filter, sv och rödfilter i kamera

_DSC8637_1000px

Vid myrkanten (Våmhuskölens naturreservat, 8 maj 2013)
D800, 66 mm, dubbelexponering, cp-filter

_DSC8458_1000px

Bäverns lämningar (Våmhuskölens naturreservat, 6 maj 2013)
D800, 24mm tilt/shift, dubbelexponering, blixt, cp-filter

_DSC8402_1000px

Knipa (Våmhuskölens naturreservat, 6 maj 2013)
D800, 550mm

_DSC8621_1000px

Trana (Våmhuskölens naturreservat, 8 maj 2013)
D800, 550mm

Taggad: , , , , ,

§ 13 svar till Norra Dalarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Norra DalarnaJukka Lausmaa.

Meta

%d bloggare gillar detta: