Min känsla för Jotunheimen

14 augusti 2012 § 18 kommentarer

… har kommit tillbaka. Ända sedan jag vandrade där första gången i slutet på 70-talet har jag detta område varit speciellt för mig. De senaste 10 åren har jag försökt göra minst en tur om året, oftast ensam och med övernattningar i tält, ibland med mer eller mindre våghalsiga toppbestigningar och glaciärturer. Turer i snöklädda maj, gröna sommarturer och sena kalla höstturer…

Förra och förrförra året blev det dock inga besök i Jotunheimen. Förrförra året prioriterade jag annat, och i fjol blev det inställt eftersom det inte kändes bra att åka till Norge efter vad som hänt där i slutet av juli. Detta för mig ganska långa uppehåll innebar att det kändes som om jag började tappa kontakten med Jotunheimen. Så vill jag inte ha det, så jag bestämde mig för att absolut åka upp i sommar. Första turen gick med fotovännerna Anders och Johannes – ett par bilder finns i föregående inlägg – och sista semesterveckan åkte jag upp med min dotter. Så nu är kontakten med och känslan för Jotunheimen återupprättad.

Känslan av det stora öppna landskapet med de mäktiga bergen; friheten av att gå på en bergstopp med mer än 500 meter luft under sig; glädjen över uppklarnande väder efter ett dygns oavbrutet regnande och dimmorna sveper fram och de snöklädda topparna äntligen börjar visa upp sig; stillheten en vindfri dag när hela landskapet är inbäddat i molnen; de intensiva färgerna i dalgångarna och de vackra lavklädda stenblocken; de spegelblanka tjärnarna med sitt glasklara vatten, snöfläckarnas intrikata former; forsarnas mäktiga brus och fjällbäckarnas stillsamma porlande. Och inte minst ”det andra Jotunheimen”: det i vissa lägen ogästvänliga landskapet som ger en känsla av att man egentligen inte skall befinna sig där på grund av alla potentiella faror som finns i denna miljö.

Det är svårt att fånga allt detta på bild, men några av de nedanstående kan kanske förmedla några av mina känslor för Jotunheimen. Samtliga bilder är tagna i sommar.

Kyrkja visar sig (D700, 110mm, f8, 1/400s)

Färgspel över Sognefjell (D700, 112mm, f/5.6, 1/100s)

Fanaråken blues (D700, 82mm, f/7.1, 1/1.6s, Photomerge)

Fjällblomster (D700, 24mm tilt/shift, f/4, 1/320s

Det gröna Jotunheimen (D700, 24mm tilt/shift, f/13, 1/1.6s)

Sagosjön (D700, 42mm, f/16, 1/15s)

Stillhet (D700, 31mm, f/14, 1/15s)

Dimmornas dans (D700, 62mm, f/8, 1/40s)

Stilleben med bakgrund (D700, 112mm, f/16, 1/40s)

Det andra Jotunheimen (D700, 200mm, dubbelexponering)

Jotunheimenfunderingar (D700, varierande brännvidder, dubbelexponering)

Taggad: ,

§ 18 svar till Min känsla för Jotunheimen

 • Hejsan Jukka… Jag får tacka igen för första turen. Din andra tur verkar ha varit lovande med mycket dimma kanske just tack vare regnet som varade i en hel dag 🙂 ?

  Sista bilden är riktigt härlig tycker jag och väldigt annorlunda.

  Vill du klättra upp till fler toppar så vet du att du har en följeslagare 🙂

  Mvh // Johannes

 • myrklafsaren skriver:

  Härliga bilder Jukka och jag hoppas ni hade en fin tur du och din dotter.
  /Anders

 • Tommy Vikars skriver:

  Låter som du haft en perfekt resa som laddar batterierna. Bra bilder fick du också som visar på skiftningarna i fjällen, fin helhet.

  H. Tommy

 • Henrik skriver:

  Många fina bilder, fastnade lite extra för ”stillhet”.

  /Henrik

 • Jörgen Schön skriver:

  Hej Jukka, tycker att du väl illustrerar dina varma känslor för Jotunheimen. Och jag kan av det jag ser på dina bilder förstå din längtan till detta område i Norge, det verkar ha många fina och storslagna upplevelser att bjuda på. Just de där storslagna vidderna och den orörda naturens jungfruliga mark som breder ut sig i sin egenskap av natur för sin egen skull och inte är sanktionerat av människan faller jag alltid för. Sådana ställen ger mig ofta insikter om min egen litenhet och hur obetydlig och utelämnad man egentligen är i det stora hela, man får respekt för livet tycker iaf jag.

  Verkar som du har haft en fin resa till Norge. Jag var också i Norge här i början av sommaren, dock inte i Jotunheimen men jag fick mig ändå en stor dos av mäktiga fjäll och storslagna vyer på vägen upp mot ön Runde.
  Mvh, Jörgen

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack för dina rader Jörgen. Precis som du skriver så är detta ett landskap som gör att man inser sin litenhet. Ett perspektiv som alla kan behöva uppleva då och då.
   /Jukka

 • Gunnar Eriksson skriver:

  En vacker serie bilder som väcker minnen. Inte för jag har varit just där, men jag vandrade mycket i fjällen under 80-talet och början av 90-talet. Sen kom studier och sedan har jag inte hittat tillbaka till fjällen sedan dess förutom en vecka 2004. Varför det har blivit så, vet jag inte. Kanske beror det på en ibland knasande rygg eller så har man blivit för bekväm.

  Minnen är också förrädiska. Det är lätt att glömma 3-dagars regn, backar som aldrig vill ta slut, tunga packningar och inte för tala om mygg och knott som gjorde fjällresan besvärlig ibland.

  Fast lite träning så man får upp flåset igen och små dagsturer med lätt packning när fjällen bjuder på höstfärger får det nog bli något år.

  /Gunnar

  • jukkalausmaa skriver:

   Hej Gunnar,
   Jo, fjällvandringar sina goda och mindre goda sidor, och det är väl bra att man minns åtminstone de goda erfarenheterna. Hoppas att du hittar tillbaka så småningom.
   /Jukka

 • Erik Koffmar skriver:

  Oj detta var en serie härliga bilder från de Norska fjället. Min favorit är nog dimmornas dans där du lyckats få fram ett härligt djup och en fin mystik.
  /Erik

 • Christer K skriver:

  En fin serie bilder från detta mäktiga landskap. Bilder som visar på lanskapets karraktär och som det kan göra på dessa platser så kan landskapet på ett ögonblick ändra karraktär, från kärvt och lite bittert till glatt och sprudlande. ”Kyrkja”, ”Det andra Jotunheimen” och ”Färgspel över Sognefjell” tilltalar mitt sinne lite extra.
  Härligt att läsa att du återknutit kontakten med denna fina plats med spännande hissnade vyer och luftiga vandringar…
  Kan riktigt känna tystnaden och klarheten samt lugnet som brukar råda i dessa landskap.
  /Christer K

 • Det finnes ingen tvil om at du har følelser for denne mektige fjellheimen! Må stoppe opp ved flere bilder her… Hele rekka får meg til å drømme om lange vandringer i fjellet. Veldig bra, og mange gode (forskjellige) stemninger blir formidlet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Min känsla för JotunheimenJukkas Blogg.

Meta

%d bloggare gillar detta: