Ur arkivet – Vad gjorde jag…

21 juni 2012 § 8 kommentarer

… i fotoväg för fyra, tre, två och ett år sedan vid den här tiden? Förutom att vara lustfyllt handlar mitt fotograferande mycket om att koncentrera mig på mer eller mindre definierade projekt för att nå resultat. Genom att titta på gamla bilder ser jag tydligt vad jag varit inställd på olika perioder. Och fina minnen väcks till liv. Ikväll roade mig med att se vad jag tidigare fokuserat på vid denna tiden av året.

Första bilden, juni 2008:  Ramsvik, klippornas rike och en pärla i Bohuslän. Här tillbringade jag mycket tid förr. Vid tillfället bilden togs lekte jag mycket med långa slutartider. Bilden är tagen i dagsljus, med polfilter och kraftigt gråfilter. Bilden påminner mig om att jag måste åka dit snart igen.

Andra bilden, juni 2008: Eftersom jag tyckte det kändes torftigt att  fotografera djur från bil skaffade jag mig ett gömsle. Vid det här tillfället tillbringade jag natten vid en äng där jag ofta sett rådjur och dovvilt. Hinden dök upp på kvällen. Helt ljudlöst, plötsligt var den där bara här, ca 10-20 m framför mig. Jag upphör aldrig att fascineras hur tyst dessa djur rör sig. Jag hade förmånen att få betrakta hinden när den ostört gick i det djupa gräset och betade. En härlig upplevelse.

Tredje bilden, juni 2010: Satsade mycket på att fotografera rådjur och dovvilt, vid det här laget hade jag dock tröttnat på att häcka i gömsle och hade istället skaffat mig kamouflagekläder. Efter ett flertal försök utan resultat fick jag lön för mödan denna morgonen. Den stiliga råbocken kom riktigt men nära och förstod inte riktigt vad det var den såg och hörde. Bilden har en naturlig vinjettering och softning av förgrunden som jag själv gillar.

Fjärde bilden, juni 2011: Förra sommaren var jag nästan helt fokuserad på mitt Lärjedalen-projekt. Bilder på områdets bävrar, fåglar och rådjur var målet. Drillsnäpporna hade länge gäckat mig. Just denna morgonen satte sig denna individ på en gren i närheten, tillräckligt länge för att jag skulle få en bild. De häggspinnarangripna träden i bakgrunden gav en skön bakgrund. Senare under sommaren fick jag massor med bilder på snäppor, men denna var nog den första som jag var nöjd med.

Vad jag kommer att fokusera mitt fotograferande under sommaren 2012 vet jag inte ännu. Det enda jag vet är att det kommer att bli lustfyllt…

Jag önskar er en riktigt fin midsommar! 🙂

§ 8 svar till Ur arkivet – Vad gjorde jag…

 • Lasse skriver:

  Inspirerande, läckra bilder ! Ramsvik är nästa hemma för mig dessutom 🙂

 • Åke skriver:

  Var sak har sin tid antar jag, och i slutändan kanske man upptäcker att man blivit en bättre fotograf/bildskapare. Ramsvikslandet är en av de platser jag har på min lista att besöka och din första bild visar ju med tydlighet hur vackert det är. Gillar de övriga oxå! Glad midsommar!

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack Åke! Ja Ramsvik kan verkligen rekommenderas. Om du åker dit, så ta god tid på dig. Åtminstone för mig är det så att det är lätt att överväldigas av landskapet, vilket innebär att man inte vet riktigt vad och hur man skall fotografera platsen.
   /Jukka

 • Christer K skriver:

  Roligt att läsa dina små återblickar och följa med på din fotografiska ambition och resa, kan förstå att det väcker fina minnen. Hellst då med massor av ”bilden som kom undan” som genom någots ödetsnyck är till för att berika sinnet och minnet av stunden.
  Har haft den fina förmånen att besökt Ramvik som verkligen är klippornas rike som du skriver. Var själv som i himmelriket när jag var där och hade turen att få ett otroligt och nästan overkligt ljus på kvällen. Lustiga är att jag förstod inte att jag var på kanske en sveriges vackraste klippkust, där många otroligt fina bilder skapats, det har jag förstått i efterhand. När jag snubblat över den än den andra makalösa bilder från denna plats…. haha känner mig verkligen som grabben från landet och dessutom från norrland 😉
  Hursom, gillar verkligen bilden du visar därifrån. Är en fantsat av just denna sortens bild du presenterar. Njuter i fulla drag av bilden 🙂

  Fortsätter njutningen av dina stämmningsfulla djurporträtt och din berättelse hur de kom till, ger en fin dimension till bilderna. Min favorit bland de bilderna blir nog tredje bilden. Som i mina ögon är otroligt stämmnings full och andas lite mystik och smygar känsla. Tonen och den naturliga vinjetteringen är välgörande och förstärker den känslan jag får av bilden… Njutbart!

  Passar på att önska dig en riktigt fin Midsommarafton och fortsatt trevlig sommar med nya spännande och givande projekt. 🙂

  /Christer K

  • jukkalausmaa skriver:

   Hej Christer,
   Glädjande att höra att du uppskattar min kustbild, du om någon vet ju hur man tar fantastiska bilder vid kusten. Jag tror jag kan känna igen mig i din erfarenhet av Ramsvik. Det är ju en spektakulär plats, men det spektakulära är ack så svårt att fånga på bild. Själv kan jag lätt bli överväldigad av denna typ av fantastiska platser, vilket innebär att jag blir mer eller mindre blockerad i fotograferandet.
   Det gläder mig också att du gillar min rådjursbild, den hör också till en av mina egna favoriter just av samma skäl som du beskriver.
   Önskar dig också en fortsatt fin sommar. 🙂
   /Jukka

 • naturbilden skriver:

  Kul grävande i arkivet! Tror faktiskt att jag hängt med under några år och upplevt dessa olika perioder i ditt fotograferande. Varje period har sina guldkorn. Blir spännande att se vad det blir i år…

  /Anna

  • jukkalausmaa skriver:

   Hej Anna,
   Jodå, vi har följts åt under några år och det har varit trevligt. 🙂 Vad det nu blir för projekt får framtiden utvisa. 🙂
   /Jukka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ur arkivet – Vad gjorde jag…Jukkas Blogg.

Meta

%d bloggare gillar detta: