Intryck från Lärjedalen XVII

14 juli 2011 § 8 kommentarer

Några bilder från veckans turer till Lärjedalen: Det är bra att det är så nära, eftersom jag då kan göra en tur när lusten faller in. Jag har testat ett nytt ställe igen, flyttade ett par hundra meter. Jag håller fortfarande till mycket vid vattnet, men har också börjat utforska skogen och ängsmarkerna lite närmare eftersom jag vill ha mer bilder på däggdjuren. Det verkar lovande hittills…

Råbocken med det brutna hornet mötte jag sent en kväll. Jag såg den genom kikaren en bra bit bort så satte mig mer mot en björk och väntade och hoppades att den skulle komma åt mitt håll. Lyckligtvis gick den rakt mot mig. Bilden nedan är den sista jag tog, innan den bestämde sig för att gå åt ett annat håll.

Vid vattnet är det änderna, svalorna, snäpporna och forsärlorna som står för det mesta livet just nu. Änderna har små nu, så det får bli en bild på en ett par dunungar. Jag har hört att gräsänder skall vara lätta att fotografera. Änderna i Lärjeån är dock vaksamma och försiktiga. Trots att jag oftast är väl gömd upptäcker de mig lätt och håller sig sedan på 30-40 meters avstånd. De två ungarna hade dock smitit ifrån andmor och kom riktigt nära innnan de upptäckte mig och snabbt simmade iväg.

Forsärlorna är inte lika vaksamma. Svårigheten med dom är att de sällan är stilla under sitt födosökande vid åkanten. Den på bilden var riktigt nära och jag lyckades hinna fokusera igenom det gröna och trycka av den korta stund den satt still. Stjärten vippade dock som alltid.

Ha en trevlig fortsättning på veckan! 🙂

Råbock med brutet horn (Lärjedalen, 11 juli 2011)
D700, 290 mm, f/5, 1/4s, ISO3200

Andungar (Lärjedalen, 11 juli 2011)
D700, 400mm, f/5.6, 1/80s, ISO500

Forsärla (Lärjedalen, 13 juli 2011)
D700, 400mm, f/4.5, 1/100s, ISO500

Taggad: , ,

§ 8 svar till Intryck från Lärjedalen XVII

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Intryck från Lärjedalen XVIIJukka Lausmaa.

Meta

%d bloggare gillar detta: