Vinterns färgskala

10 januari 2010 § 16 kommentarer

Det blev en kort tur till matningen igår. Fingrarna klarade sig i två timmar, och ändå var det inte extremt kallt. Man kanske skall sluta snusa? Eller ännu bättre, uppfinna en kamera med inbyggda värmeelement?

När jag åker till matningen för att fotografera har jag alltid ett antal bildidéer i huvudet. Ibland lyckas jag komma nära att förverkliga dessa. Men när jag står där och riktar in objektivet in i grenverket dyker de mest oväntade och fantastiska bilder upp i sökaren. Ibland helt abstrakta former och färger, ibland med något tydligt urskiljbart element. Jag gillar den typen av bilder, så det blir ofta ett antal sådana också på ren inspiration. Av de tre bilderna är de två första planerade, medan den sista är mer spontan. Jag tycker de passar bra ihop eftersom de har en färgskala som går i vinteraftonens tecken.

Dagens musik: Neil Young och Nick Cave.  

Ha en trevlig söndag!

Impression. Denna bild det närmaste jag kom en av mina idéer. En halvabstrakt fågelbild med vinterns kyliga färgskala.

Tita. Fågelporträtt med miljö är jag svag för och de står alltid på agendan.

Grenverk.

Annonser

§ 16 svar till Vinterns färgskala

 • Per skriver:

  En mycket fin serie bilder, den översta blir favoriten. Gillar former och färgskala, snyggt.
  /P

 • Stefan Johansson skriver:

  Inte mycket att orda om: fantastiska bilder alla tre. Det första fågelporträttet är makalöst bra. Är som du vet svag för impressionistiska bilder, där ljus och mörker tillsammans med svepande mönster och färger är vad som bär – och ÄR – bilden. Har på grund av sjukdom inte kunnat vistas så mycket utomhus på sistone, men när jag ser dina bilder… Nä, jag tar nog och behåller kameran och söker hitta ett tillfälle att få komma ut och leka lite. Dina bilder inspirerar sannerligen att trotsa kylan. 🙂

  Mvh,
  Stefan

 • Magnus skriver:

  sköna bilder minsann! alla är favoriter… Keep on rockin’ in the free world 🙂

 • christer skriver:

  Oj Oj Oj!!! Vilka bilder, högsta njutningsfaktor gäller 🙂
  Impression och grenverk vilka mästerverk 😉
  Underbara subtila bilder med ett härligt ljus och spännade färgskala. Grenarna i bakgrunden till alla tre bilderna är helt underbara med sina mönster och texturer. Hittar många figurer bland detta mönster bilder jag kan titta på länge..
  Hatten av för lyckade två timmar ute i skogen. Så skönt att se hur du vågar expremetera och skapa annorlunda fågelbilder och med mycket lyckat resultat. Så himmla inspirerande

  Mvh Christer

 • msunphotography skriver:

  Sköna bilder! Bilden på fågeln är utan tvekan bäst 🙂 Har lagt in dig på min bloggroll och så kommer jag att följa det här blogg.

 • Niklas skriver:

  ” Man kanske skall sluta snusa? ”. Nje.. 🙂
  Visst är det så att de abstrakta bilderna är väl värda att spara. Men någonstans har man ju en tanke om de också. Jag tycker nummer ett är helt ypperlig, men det har jag ju också sagt tidigare.

  Som du säger blir vissa abstrakta bilder tagna av ren slump (ibland) och det är först i sökaren man ser att de blev speciella. Anser att det är en del av bildseendet. Att inte slänga dessa utan spara dem, granska dem och låta andra och dig själv njuta av linjer och mönster..

  /Niklas

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack Niklas! Nej, inte sluta snusa, min sambo har förbjudit mig eftersom jag blir så grinig… Jag gillar ju själv abstrakta bilder, skulle bara vilja bli bättre på att planera dem i förväg och aktivt söka upp förutsättningarna för att göra dem. Det spontana kommer dock alltid att vara ett viktigt alternativ för mig, man får ta tillvara på tillfällena när de bjuds.
   /Jukka

 • Thorsten skriver:

  Mycket njutbara bilder Jukka, kan som gammal fågelskådare inte låta bli att falla för titan … men oxå för att det är en fb fin bild ! Ha de´Thorsten

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack Thorsten! Ibland önskar jag själv att jag varit fågelskådare så att jag visste vad det är jag fotograferar. Försöker lära mig allteftersom, men kan fortfarande inte skilja på entita och talltita utan att konsultera fågelguiden.
   Ha de bra!
   /Jukka

 • marieg1 skriver:

  Underbara bilder som blir ännu bättre tillsammans!! Min favorit är den mittersta med miljön – tallen över är så där lagom suddig!!
  /MarieG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Vinterns färgskalaJukkas Blogg.

Meta

%d bloggare gillar detta: