Året som gick – Skogsinteriörer

05 januari 2010 § 10 kommentarer

Nu när det nya fotoåret just har börjat så tycker jag att det är lämpligt att summera det föregående. På Naturfotoforum uppmanas alla deltagare att lägga in sin bästa bild 2009. Jag har inte lagt något där eftersom jag tycker det är för svårt att välja. Det beror ju på dagsformen. Istället tänkte jag här i bloggen visa några av mina bilder från 2009 som jag själv gillar speciellt mycket och skriva några rader om dem. Det blir ett antal inlägg, där jag tar upp några olika kategorier. De som känner mig vet att jag är gillar att fotografera skogsinteriörer så det är väl lämpligt att börja där. Just detta inlägg blir långt, jag ber om ursäkt för det.

Dagens musik:  Pearl Jam  (yeah).  Ha en bra dag!

 

I Risveden. Just denna plats i Risvedenskogarna återkommer jag ofta till, tack vare de fina lågorna, mossan och den fotogeniska rotvältan. Bilden är gjord med en teknik som jag ofta använder mig av i skogen. Jag tar 2-3 bilder med olika utsnitt i höjd eller sidled som jag sedan sammanfogar till en stor bild. Här använde jag ett 24 mm tilt/shift-objektiv, tog två dubbelexponerade utsnitt i liggande format som sedan sammanfogades i höjdled. Eftersom objektivet är helt manuellt så tar det ett tag att ta fotografierna. En långsam fotografering som jag gillar. Slutresultatet blir en bild som kan skrivas ut stort.

  

Flyttblock. Risvedenskogarna innehåller en hel del  stora stenblock, de här hör till de största. Samma teknik som i föregående bild.

 

Bergsjöås. Den här bilden är tagen från ett av de nyare naturreservaten i Risveden, Bergsjöås. Jag har bara varit där en gång, men det blir säkert fler besök framöver. Jag är nyfiken på om rakan då fortfarande står upp.

 

Halländsk djungel. Ett fint lövskogsparti vid en rasbrant i bokskogarna kring Åkulla. Jag hade varit ute sedan tre på morgonen för att fotografera rådjur, dock utan resultat. Blev därför glad att få med denna bild hem. Återigen samma teknik som den första bilden.

 

Vet inte vad jag skall kalla denna (någon som har ett bra förslag?). Såhär kan det se ut i Risveden. Jag gillar det.

 

Vid Trehörningen.  Trehörningen är en fin liten tjärn i hjärtat av Risveden. Här skymtar den i bakgrunden.

 

Bland granar. Utsikten från gömslet vid en av mina fågelmatningar. Jag gillar linjerna de gamla granar gör i bilden. Nötväckan är en extra bonus.

 

Trollskog. Denna bilden var en av de sista jag tog under en 12 timmar lång tur i Tresticklans nationalpark i slutet av oktober. Det hade börjat mörkna och regna. Idealiska förhållanden för stämningsfulla skogsbilder. Detta parti kommer jag att återkomma till, då det har den rätta sagostämningen. Man riktigt väntar sig att ett troll skall dyka upp bakom stenen. Troll och andra väsen i skogen skall jag skriva om i ett annat inlägg framöver.

Annonser

§ 10 svar till Året som gick – Skogsinteriörer

 • Micke skriver:

  Fantastiska skogsbilderer allihop med mycket känsla. Den sista, Trollskog, är min favorit.

 • naturbilden skriver:

  Förstår att det är svårt att välja bara en bild. Som utomstående betraktare av någons bilder brukar man kunna skaffa sig en eller ett par favoriter. Kanske för att man inte har samma känslomässiga bindningar till bilderna. Här var det svårt och jag får konstatera att jag gillar alla på olika vis!

  /Anna

  • jukkalausmaa skriver:

   Jo så är det Anna. En del bilder man känner väldigt starkt för själv kan vara helt intetsägande för andra. Och ibland förvånas man av hur andra kan uppfatta en bild man själv inte känner något för. Tack för titt och kommentar.
   /Jukka

 • Stefan Johansson skriver:

  Och inte en snöflinga så långt ögat når… 😉 Att lyckas med rena skogsbilder är inte det enklaste, men det har jag ju sett på NFF tidigare (där jag inte längre är särskilt aktiv) att du klarar med bravur.

  Trevligt också att du gett dig in i bloggvärlden. Upptäckte det via Jörgens sida. Skall kolla resten av dina inlägg lite senare. Passar på att länka till dig även från min egen sida – vill ju hålla koll på vad du tar dig för här framöver. 😉

  Och Parl Jam är ju aldrig fel. 🙂

  Mvh,
  Stefan

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack Stefan! Vad trevligt att du hittat hit. Vid en första titt verkar din blogg vara både högst se- och läsvärd. Kommer att följa den och länkar.
   /Jukka

 • Mats Andersson skriver:

  Många vackra skogsbilder.

  /Mats

  • jukkalausmaa skriver:

   Tack Mats. Kul att du hittat hit. Att dina bilder också är både vackra och personliga vet jag från din förnämliga bok som jag numera är lycklig ägare till. Länkar till din blogg…
   /Jukka

 • Fredrik Wilde skriver:

  ”Bland granar” är helt suverän! Älskar miljöbilder med fåglar eller djur placerade någonstans i interiören. Denna bilden kommer sitta på näthinnan. Nötväckan gör bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Året som gick – SkogsinteriörerJukkas Blogg.

Meta

%d bloggare gillar detta: